Udstødt og deporteret - pigerne på Sprogø, mændene på Livø og racehygiejnen

13-11-2019
Assens
Indtil 1961 husede Limfjordsøen Livø en anstalt for antisociale og kriminelle åndsvage mænd, ligesom "sexuelt løsagtige åndssvage unge piger og kvinder" i samme periode risikerede at havne på Sprogø.
Initiativtagen Christian Keller fra De Kellerske Anstalter anså de 2 institutioner som et humant fremskridt i behandlingen af utilpassede åndssvage. Visse grupper forhindrede man i at få børn via tvangs-kastration og sterilisation.
Foredraget dykker ned i udvalgte historier og trækker tråde til de ikke særligt gode gamle dage, hvor man ikke sondrede mellem gale, åndssvage, asociale, småkriminelle og fattige. Nogle troede endda, at de var besat af djævelen.
Foredraget diskuterer også nutidens syn på de (måske) åndssvage og utilpassede, der ikke ønsker eller evner en tilværelse med far og mor, som passer deres arbejde, og børn, der går til skole og sport, og som allesammen holder ferie på Gran Canaria.
Der er pause midtvejs i foredraget med mulighed for at købe forfriskninger i Cafeen på Tobaksgården.

Tobaksgaarden
Østergade