Haveliv - jord i haven

06-03-2019
Karup J
Få et bedre resultat ud af dine anstrengelser i haven - både køkken- og prydhaven, bedre avl og mindre arbejde.
Vi gennemgår jodtyper, dårlige og gode, og hvordan vi kan påvirke disse forhold. Vandbalancen i jorden, gødningsforhold, og hvordan man ændrer disse forhold til det bedre med flottere planter, større succes i køkkenhaven, og mindre anstrengelser til følge.

Frederiks Skole
Skolen 3, Frederiks
7470 Karup J

06-03-2019 kl. 18:30
Erling Mikkelsen
Lokale 3
3,5

Hverdagsbonderøven - Den selvforsynende have

23-04-2019
Viborg
På dette kursus følger vi livet i Arne Friis Hansens have, der er inspireret af tankerne bag John Seymors bog "Den selvforsynende have". Arne Friis Hansen lever på landet med både en stor køkkenhave, høns og får, og det er denne erfaring, han deler ud af på kurset.
På kurset skal vi bl.a. følge planlægningen af årets køkkenhave og drivhus. Vi skal også snakke om sædskifte og plantetidspunkter, så man har friske varer i haven hele sæsonen. Hvordan gøder man med og uden husdyrhold, og hvad med fuglene, som bekæmper de skadelige insekter? Høst af årets afgrøder, hvordan behandler man dem, så det kan holde sig vinteren over?

Hen over kursusdagene kommer ind i mellem, når der er tid, den gode bonderøvshistorie. Naturgenopretning af bæk, etablering af sø til vandinsekter, ”det selvregulerende kloaksystem” og måske noget om vinfremstilling af frugt og bær. Eller noget helt andet.

Hver aften afsluttes med en kop kaffe og en snak om aftenen – medbring selv kaffe og evt. brød.

Påklædning efter vejret - og de første par gange skal du også selv have fingrene i jorden.

Kurset henvender sig mest til begyndere eller knap så erfarne haveejere – eller dig, som er nysgerrig efter at se, hvordan livet er hos en hverdagsbonderøv.

Tirsdag den 23. april:
Køkkenhaven planlægges. Jorden forberedes med husdyrgødning og klargøres til såning. De tidlige kartofler og løg sættes. . Vi sår salater, spinat, sætter løg og kartofler. Kursisterne kommer selv til at så og plante og følge udviklingen i resten af forløbet.
De fleste af vores 12 får har læmmet, og vi skal nyde synet af de små lodne totter, der springer livsglade rundt på engen.
Drivhuset er startet midt i marts med salater og udplantningsblomster. Det skal vi også se og høre lidt om.

Tirsdag den 14 maj:
Spirer det? Er det kommet op? Og hvordan ser de forskellige grøntsagsplanter mon ud som kimplanter? Og hvad er ”krudt” og hvad er ukrudt? Det skal vi se på i aften og luge melde, spergel og agersnerle op, så det er salater, pastinak og persille, der bliver stående. Og så skal vi så flere grøntsager, så der kan være friske ”varer” i haven hele sæsonen. Og de grøntsager der allerede er kommet op skal passes med yderligere lugning og måske udtynding. . Hvis foråret er lunt plantes tomater og agurker ud i drivhuset. Svalerne er kommet, mejserne bygger rede i kasserne. De er gode til at æde skadelige insekter.

Tirsdag den 11. juni:
Nu er det nemt at se forskel på gulerødder, løg og spinat i de snorlige rækker fra alle de andre selvsåede ukrudtsplanter. Men det ugentlige arbejde skal stadig gøres, hvis man vil have fuldt udbytte af sin køkkenhave. Det hele skal holdes godt øje med Foråret er køkkenhavens travleste tid. De første udendørs salater, spinat og radiser kan nu høstes til dagligt brug. Udplantningsblomsterne sættes i haven eller i krukker. Naturen forsyner os lige nu med anvendelige planter helt uden at vi skal røre en finger. Vi skal bare finde og plukke.
Vi går en tur på heden og finder pors og tormentil til snaps. Og hører noget om, hvad de mange andre blomster og urter i naturen kan bruges til.

Tirsdag den 6. august:
I juli og august står afgrøderne og er allermest frodige. Det som tidligt forår begyndte med bittesmå frø og en meget spæd start, står nu overdådigt og prangende. Vi skal se på, hvad der er gået godt, og hvad der er gået mindre godt. Er kålene ædt af sommerfuglelarver, og hvordan kan det undgås? Løgene skal høstes nu, og om en måned kartoflerne. Er der kommet et godt udbytte? Gode erfaringer gemmes til næste års køkkenhave.

Arne Friis Hansen
Enrico Dalgas Vej 9, Sparkær

23-04-2019 kl. 18:30
Arne Friis Hansen
Haven

Hatha yoga 50+

29-04-2019
Viborg
Udgangspunktet for dette hold er den klassiske Hatha yoga. Vi fokuserer på at udføre øvelserne korrekt, tilpasset efter kroppens kunnen – ofte ved brug af en klods, tæppe el lign. I løbet af timen tages der også individuelle hensyn til den enkeltes behov for justeringer, alternative øvelser, mm.
Gennem åndedrætsøvelser, blide stræk og små lette yogaflow inspirerede sekvenser, vil vi arbejde med kroppens smidighed, styrke og balance.
Klassen indledes altid med en lille meditation, hvor vi ankommer på måtten, herefter den aktive del af yogaklassen. Til sidst afsluttes timen med en længere afspænding.
Gennem en stabil yogapraksis kan du opnå større harmoni imellem krop og sind, en stærkere og smidigere krop samt større overskud og energi i hverdagen.
*Hatha yoga er den mest traditionelle yogaform og mange andre yogaformer udspringer fra Hathayoga. Ordet "yoga" betyder forening og ordenen "ha" og "tha" oversættes direkte til sol og måne og repræsenterer modsætningerne i os, yin/yang, kold/varm, svag/stærk, osv.
Ved spørgsmål kontakt gerne underviser Lotte Mirsal 26 30 85 53.

LOF-Midtjylland
Vævervej 10 D

29-04-2019 kl. 09:00
Lotte Mirsal