1. Mit livs eventyr

25-09-2018
Skive
Kulturkøbmanden Ernst Trillingsgaard er født på den lille Limfjordsø Jegindø. Han blev udlært som herreekviperingshandler i Hvidbjerg, blev værnepligtig hos flyvevåbenet i Aalborg, og allerede som 21-årig forretningsfører i Vilsund Dyrepark. Som 25-årig blev han direktør for Holstebrohallen, og her viste han hurtigt et stort talent inden for kultur. Efter at have sat Holstebro på det kulturelle landkort, blev han i 1985 ansat som direktør for Aalborghallen. Inden han valgte at gå på pension i foråret 2017, nåede han at importere over 500 udenlandske gæstespil, være arrangør af næsten 4.000 danske og udenlandske teaterforestillinger, direktør eller konsulent for 80 revyer samt stå i spidsen for et utal af koncerter.
Ernst Trillingsgaard er også ridder af 1. grad af Dannebrogordenen, tidligere konsul for Luxembourg og har derudover modtaget en række priser og ordener.
I foredraget "Mit livs eventyr" sætter Ernst Trillingsgaard fokus på de små og store oplevelser, han har haft i sin mere end 50 år lange karriere i showbiz - og ikke mindst de spændende mennesker, han har mødt, lige fra medlemmer af Kongehuset over internationale rockstjerner til Danmarks folkekære revyskuespillere.
Fotos og sjove anekdoter vil være med til at krydre foredraget, og der vil naturligvis være mulighed for at stille spørgsmål.

25-09-2018 kl. 10:00
Ernst Trillingsgaard

E: aof@aof-skive.dk

2. Frygten for børnelammelse (polio)

09-10-2018
Skive
I perioden 1900 til 1955 blev børnelammelse regnet for en af de mest uhyggelige sygdomme, der især ramte børn og unge. Det skete i større eller mindre epidemier, der hærgede forskellige steder i Danmark -"sommerpesten". Det skabte megen usikkerhed og utryghed blandt danskerne, når velfungerende børn i løbet af timer eller dage kunne blive ramt af større lammelser, der i værste fald kunne medføre døden. Således kunne nedfalden frugt fremkalde panik på grund af den fejlagtige opfattelse, at frugten kunne overføre smitten.
I foredraget vil fokus være rettet mod den store epidemi i København i 1952 og udvalgte epidemier i Skive og omegn.
På Skive Sygehus var overlæge Skat Baastrup meget optaget af sygdommen og dens forløb gennem flere udbrud i årene 1924-1954. Han skrev videnskabelige artikler om nye behandlingsmetoder.
En reservelæge ved Skive Sygehus, Claus Bang opfandt i 1952 en maskine, "Skive-studenten", der kunne erstatte de mange medicinstuderende i København, der manuelt pumpede luft ned i de syge lunger.
Men hvorfor tog det så lang tid med at få identificeret en virus? Hvorfor tog det så lang tid før en vaccine blev taget i brug (1955)? Hvorfor var det så svært at finde smittekilder og smitteveje?

09-10-2018 kl. 10:00
Helge Stavnsbjerg

E: aof@aof-skive.dk

3. Dødens kultur i kunst og tanke.

23-10-2018
Skive
Ingen kan med sikkerhed sige hvad døden er. Mange har oplevet nærdødsoplevelser og der er mange forskellige variationer af hvordan en sådan oplevelse gengives af dem, som har oplevet det og formidlet det videre. I dette foredrag ser vi på sammenhængen mellem kunst og tanke i forhold til døden. Tidsmæssigt bevæger vi primært fra middelalder til nutid, vi ser på billeder, skulpturer, kirkegårdskultur og filosofiske tanker.
Foredraget lægger op til udflugt til Kunstcentret Silkeborg Bad, der i perioden 1. sep. Til 9. dec. 2018 har udstillingen "Beyond the body" på programmet. Udstillingen har fokus på døden.

23-10-2018 kl. 10:00
Ann-Lise Aasesdatter Hansen

4.I frisernes land

06-11-2018
Skive
I den tyske del af Vadehavet ligger de to nordfrisiske øer Föhr og Amrum samt halligerne Hallig Hooge og Nordstrandischmoor, der hver især har en særpræget natur og kulturhistorie. Journalist Niels-Henrik Jensen har besøgt området flere gange og fortæller i foredraget om de talende gravsten på Föhr, Amrums imponerende sandstrande med højt til himlen, driverliv i strandkurvene og kåring af årets lammedronning. På Hallig Hooge fik Frederik VI i 1825 et ufrivilligt ophold på grund af kraftig storm og overnattede i alkoven i den fineste stue hos enken Stienke på Hanswarf. Efter det kongelige besøg kom stuen til at hedde Königspesel. Med skibet Adler V sejler vi ud i Vadehavet, spotter sæler på sandbankerne og ser på trawlets indhold af alt godt fra havet. På den frodige Nordstrandischmoor er kvæg og får sat på græs for sommeren, cafeen er åben og savner man dramatik, er der fem minutters film med oversvømmende stormflod.

06-11-2018 kl. 10:00
Niels-Henrik Jensen